HARTstikke HART

Het is de komende week de week van het Hartekind. Stichting Hartekind vraagt aandacht voor verder onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen. Elke dag worden er 4 kindjes geboren met een hartafwijking. Iedere 2 dagen overlijdt er een kindje aan de gevolgen daarvan. Waaronder mijn mooie mannetje George.

Eigenlijk vind ik helemaal niet dat mijn kanjer een hartafwijking had, zijn hart deed het juist super goed! George had een transpositie van de grote vaten. Zijn longslagader en kransslagader zaten verkeerd om op zijn hartje aangesloten waardoor zuurstofarm bloed zijn lijfje in werd gepompt en zuurstofrijk bloed tussen zijn hart en longen werd rondgepompt. Een ‘foutje’ van moeder natuur wat heel goed te corrigeren is.

Ik heb er moeite mee om hem als Hartekind te zien. Ook omdat het mij het gevoel geeft dat ik gefaald heb. Ik heb hem niet goed afgeleverd op deze wereld en nu is hij dood. Maar tegelijkertijd is er dan een stemmetje die zegt: en de 20 weken echo dan?
Ja, die 20 weken echo. Dat laat mij niet los. Onderzoek heeft uitgewezen dat George op geen enkel moment goed heeft gelegen om zijn hartje überhaupt te zien.. Toch is er toen door de echoscopiste geen terugkom afspraak ingepland. Iedere dag schiet er dan ook minimaal 1 keer “Je had maar 1 taak” door mijn hoofd..

De rest van mijn leven zal ik mij afvragen “Wat als”.. wat als ik terug had moeten komen, wat als ze het dan gezien had (die kans is aanzienlijk met een TGV), wat als George daardoor in het UMCG geboren was met direct de juist artsen om hem heen.. Wat als..
We zullen het nooit weten, dat is het verschrikkelijke aan de dood; het kan niet teruggedraaid worden..
Zoals mijn neefje Daan (8) vorige week nog zo mooi zei: “Zo jammer dat wensen niet uitkomen, want dan had jij George allang terug gehad..”

George heeft geen eerlijke kans gehad. Ons ‘samen’ heeft geen eerlijke kans gehad. En ook al leer ik in mijn gesprekken met Saskia om dat mijn dagelijkse leven niet te laten overheersen, in deze week van het Hartekind is dat bijna niet te doen..

De strijd
De leegte
Het gemis

De pijn
Het verdriet
Om wat niet is

HARTstikke HART


Mama

PS. Ieder boek dat ik komende week verkoop doneer ik €5 aan Stichting Hartekind. Klik hier voor meer informatie.

2 gedachten over “HARTstikke HART

    1. Angela Bericht auteur

      Tranen in mijn ogen na het lezen van je bericht. De passie straalt er vanaf. Ik hoop dat mijn verhaal (mede) het belang benadrukt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.