Kinderlogica

“George! George! George!” roept Gijs (5) door de straat. J. (een buurtjongetje van 9) kijkt mij aan en vraagt wie George is. “Dat is mijn zoontje” vertel ik hem. “Huh? Maar waar is hij dan?” “Hij is helaas overleden toen hij 3,5 week oud was” leg ik uit.. Ik zie het gezicht van J. betrekken terwijl hij zegt “oh wat zielig… Maar waar is jouw man dan?” “Die heb ik niet”
“Hè? Hoe kan je dan een kindje krijgen?”

Hahaha, die vraag had ik al een tijdje niet meer gehad en ik vertel J. dat ik naar een ziekenhuis ben gegaan en dat je dan zoiets kan ‘regelen’. Hij vraagt (gelukkig) niet verder maar wil wel graag meer over George weten. “Waar is hij aan overleden?”
“Hij had een probleem bij zijn hartje wat ze te laat zagen, toen heeft hij keihard gevochten maar het werd toch te veel..”

Ik laat het verhaal over de klachtencommissie (uiteraard) achterwege. Het echocentrum moest binnen een maand na de uitspraak reageren via een brief en deze heb ik inmiddels ontvangen. Ik ben teleurgesteld in hun verhaal. Ja, ze vertellen wat ze anders gaan doen om dit in de toekomst te voorkomen, maar ik had wat meer empathie verwacht of eigenlijk dat ze op z’n minst hun ‘fout’ zouden erkennen.. “Het gaat hier verd*rie niet over een auto die door een inschattingsfout total loss is geraakt!”

“En waarom roept Gijs dan George tegen een vlinder?”.. vervolgd J. “Omdat hij een vlinderkindje is” legt Daan uit. “Ik vind het wel heel erg zielig en dikke vette pech” zegt J. terwijl hij aanstalte maakt om weg te gaan.. “Ik ook jongen, ik ook” zeg ik. “Misschien moet je er dan maar niet teveel aan denken..” roept hij terwijl hij wegfietst en nog even naar mij omkijkt.

‘S middags valt er een grote klodder meeuwenpoep precies naast mij op de grond. Het schijnt geluk te brengen als je dat op je hoofd krijgt, maar zelfs dat is mij niet gegund..

De volgende dag gaan Daan, Gijs en ik met mijn boot op pad. Nog even een vakantie weekje net als vorig jaar. Toen mochten ze ’s ochtends hun handen op mijn buik leggen om de baby te voelen. Nu liggen we ’s ochtends in in mijn bed en kijken we naar een foto van George. Daan leest het gedicht wat erbij staat hardop voor aan Gijs. “Jammer dat we alleen een foto hebben en dat hij er niet ècht bij is” fluistert Gijs.

In de sluis

Dat is de spijker op zijn kop. Ik heb ècht genoten van de Sneekweek; het voelde oprecht als een weekje ‘rouwvrij’.. maar de mislukte poging, de brief van het echocentrum en natuurlijk het continu denken aan ‘hoe had hij nu..’ neemt weer heel veel ruimte in in mijn hoofd.. De oneindige vermoeidheid is terug.

“Wow! Jullie hebben een stoere mama!” Zegt een jongen die bij ons op de Kuilart op de steiger staat. Ik sta in spagaat tussen mijn zwemplateau en de steiger en heb Gijs vast. “Nou” zegt Gijs “dat is onze tante”. “Maar zij is wel een hele stoere mama hoor” voegt Daan eraan toe. “Alleen haar zoontje is overleden”..

Ik moet ervan glimlachen. Kinderlogica. Ik vond het mooi hoe kinderen omgaan met het concept “dood”.. Zonder dat ze het weten krijg ik erkenning, ze oordelen niet en ze hebben een gave om mij af en toe even ècht mama te laten voelen..

Ja, schatje.. Was je er maar bij
Met Daan, Gijs en met mij
Lekker op het water met de boot
In plaats daarvan word jij nooit groot

Soms kan ik het gewoon nog niet geloven
Ik hier en jij voor altijd daarboven
Hoe heeft het in vredesnaam zo mis kunnen gaan?
Hoe kan het dat ik met lege handen moet staan?

Voor degene die denkt: “Het leven gaat verder, je moet nu eindelijk eens door”
Wees niet bevreesd, dat doe ik ook wel hoor!
Maar in mijn hart heb ik een gapend gat
Over iets wat ik heb, maar nooit heb gehad

Mama mist jou zó schatje..

❤️
Mama

Een gedachte over “Kinderlogica

  1. Marloes Gesman

    Wat ben je toch een knapperd. En wat kun je het allemaal toch mooi verwoorden. Echt heel bijzonder hoe wij door dat gat in je hart bij je binnen mogen kijken. Dapper lief mens, ik ben zo trots op je!
    Als die meeuwen je het geluk niet brengen, blijf geloven in al het moois dat je nog zal toekomen. Het komt, heus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.